Internationale
referentie

Sir David Chipperfield is één van de meest invloedrijke Britse architecten en ontwerpers van deze tijd. Zijn contextuele visie en oog voor detail leverden hem de status van internationale referentie op. Voor hem geen spektakelarchitectuur à la Zaha Hadid of Frank Gehry, wel een sobere en bescheiden architectuur die rekening houdt met lokale inbedding en historische context. Levenskwaliteit en dienstbaarheid vormen de andere rode draad in het werk van David Chipperfield Architects, dat kantoren heeft in Londen, Berlijn, Milaan en Shanghai. 

© Benjamin McMahon
© Simon Menges

Duurzaamheid als
basisvoorwaarde

De afgelopen jaren heeft David Chipperfield zich binnen het Britse architectengild opgeworpen als een primus inter pares op het vlak van duurzaamheid en klimaatbewustzijn.  
De afgelopen jaren heeft David Chipperfield zich binnen het Britse architectengild opgeworpen als een primus inter pares op het vlak van duurzaamheid en klimaatbewustzijn.  
De afgelopen jaren heeft David Chipperfield zich binnen het Britse architectengild opgeworpen als een primus inter pares op het vlak van duurzaamheid en klimaatbewustzijn.  
In 2019 ondertekende hij een open brief, waarin hij samen met zestien andere toonaangevende Britse architectenbureaus de ernst van de klimaatcrisis erkent en zich ertegen inzet. Via het duurzaamheidscharter verbinden ze zich er gezamenlijk toe om via hun architecturale en stedenbouwkundige ontwerpen een positieve impact te creëren op de wereld.  

Oeuvre
en awards

Meer dan honderd ontwerpen voor culturele, openbare, residentiële en commerciële gebouwen en talrijke stedenbouwkundige projecten leverden zijn bureau heel wat internationale awards op. Zo kreeg hij de RIBA Stirling Prize (2007), de Mies van der Rohe Award van de EU (2011), de Deutscher Architekturpreis (2011) en recent nog de Pritzker Architecture Prize (2023) als ultieme bekroning voor zijn complete oeuvre, visie en filosofie. Daarnaast gooit hij ook hoge ogen met interieurontwerpen voor modehuizen en restaurants, en werkt hij samen met grote designmerken aan interieurvoorwerpen en accessoires. 

RIBA Stirling Prize
Mies van der Rohe Award van de EU
Deutscher Architekturpreis
Pritzker Architecture Prize

2007
2011
2011
2023

Een greep
uit zijn werk
 

© Simon Menges

Neue Nationalgalerie,
Berlijn

De Neue Nationalgalerie geldt als één van de klassiekers van de moderne architectuur. Het modernistische gebouw werd in 1968 geopend en was het enige ontwerp van de Duitse Ludwig Mies Van der Rohe in Europa, nadat hij eind jaren ’30 naar de Verenigde Staten was gevlucht. De renovatie van het iconische gebouw werd toevertrouwd aan David Chipperfield Architects. Ze deden er bijna zes jaar over, maar het resultaat was verbluffend, en bovenal een ode aan de oorspronkelijke architect.  

© Simon Menges

Moka Coffee Pot
(Alessi)

Het Italiaanse designmerk Alessi vroeg Chipperfield om een redesign te maken van de iconische Moka-koffiepot, de Bialetti zoals we hem kennen. Die werd in de jaren 30 van de vorige eeuw ontworpen door de Italiaanse ingenieur Alfonso Bialetti en groeide uit tot een cultobject voor koffieliefhebbers. David Chipperfield respecteerde het bestaande silhouet en gaf het zijn eigen minimalistische toets met zijn kenmerkende oog voor detail. 

© Noshe

Kunsthaus,
Zurich

In Zurich ontwierp Chipperfield een uitbreidingsgebouw bij het Kunsthaus, het grootste kunstmuseum van Zwitserland. Het hoofdgebouw werd al in 1910 geopend, maar doorheen de jaren bleek het te klein voor de immer groeiende collectie. In 2020 werd daarom een grote uitbreiding geopend, die de totale expositieoppervlakte met zo’n 78% vergrootte. Het ontwerp van Chipperfield werd gekozen uit 20 projecten. De twee gebouwen zijn ondergronds met elkaar verbonden. 

© Peter Cook

Samenwerking
met Issey Miyake

Chipperfield werkte in het verleden vaak samen met de inmiddels overleden Issey Miyake. Hij ontwierp samen met Miyake heel wat winkelruimtes, waaronder ook A-POC Space, de flagship store met bijzonder interieurontwerp. Daarnaast werkten ze samen ook aan een reeks andere projecten, zoals tassen en accessoires voor het modehuis, die de strakke, minimalistische esthetiek van Chipperfield weerspiegelen. 

© Rik Nys for David Chipperfield Architects

Fayland House,
Buckinghamshire

David Chipperfield ontwerpt ook particuliere woningen, waarvan het Fayland House de eerste prijs won in de AR House Awards van Architectural Review. De monumentale woning heeft iets weg van een ingebedde dam in het glooiende landschap, met een diepe loggia die bemiddelt tussen de besloten binnenruimte en de uitgestrekte omgeving. Het betonnen dak van de woning is beplant met inheems gras. De muren van witte baksteen refereren aan het krijt in de bodem. 

© Simon Menges

The Bryant,
New York

In hartje New York, aan de rand van het bekende Bryant Park, realiseerde hij The Bryant, een woon- en werkgebouw van 32 verdiepingen hoog, met winkelruimtes onderaan. Verdiepingen 1 tot 13 vormen een hotel en de bovenste 20 etages zijn residentieel. In zijn ontwerp van hield Chipperfield rekening met de kenmerkende historische typologie van de New Yorkse skyscrapers. Die worden van oudsher in drie lagen opgedeeld: een bredere plint, een hoog middenstuk en een elegante kroon.  

Informatie
aanvragen

Wilt u zelf ook graag in Boomgaard wonen,
of investeren in een architecturaal
hoogstandje? Laat ons uw gegevens na en we
nemen snel contact met u op.

Wilt u zelf ook graag in Boomgaard wonen,
of investeren in een architecturaal hoogstandje? Laat ons uw gegevens na en we nemen snel contact met u op.

Bij het verzenden gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

2023 © Triple Living

De beelden op deze website zijn louter illustratief en niet bindend.